Over
Urban Culture.

Wij staan voor de ontwikkeling van Urban Culture,
maar wat is het precies?

Stichting Urban Culture Lab staat voor de ontwikkeling van Urban Culture. Om jongeren te begeleiden, motiveren en faciliteren. Maar wat is Urban Culture precies? Het is een begrip wat nog niet bij alle mensen even bekend is.
En daar willen wij verandering in brengen.

Urban wordt door de meeste vertaalmachines omschreven als ‘stedelijk’. Wikipedia omschrijft het ook als de cultuur die bestaat binnen een stedelijke woonomgeving. Ze geven hierin aan dat een kerneigenschap hierin, opvallend genoeg, dat door het grote aantal verschillende mensen die binnen een kleine omgeving bij elkaar wonen, dat mensen onderling vreemdelingen voor elkaar zijn. Voor ons geeft dit aan hoe beperkt mensen de urban cultuur omschrijven.

Urban Culture kent zijn grondslag binnen een stedelijke omgeving. Het heeft zich echter sterk ontwikkeld tot een jongerencultuur waarin alles naar voren komt wat leeft onder de jongeren. Het omhelst alles van kleding, sport en muziek. Het is een complete lifestyle.

Urban Culture kent zijn grondslag binnen een stedelijke omgeving. Het heeft zich echter sterk ontwikkeld tot een jongerencultuur waarin alles naar voren komt wat leeft onder de jongeren.

Urban kenmerkt zich door het ongestructureerde. De sporten die zijn ontstaan binnen een stedelijke omgeving zijn allen sporten die kunnen worden uitgevoerd waar en wanneer de jongeren zelf willen. Dit is voor hen wat urban sporten zo aantrekkelijk maakt. Je hebt geen trainer die verteld wat je moet doen, je hebt geen vaste regels waar je je aan moet houden. Voorbeelden van urban sporten zijn freerunnen, tricking, freestyle voetbal, freestyle basketbal, pannavoetbal (cq straatvoetbal), skateboarding, slacklining, breakdance, streetdance en BMX. Je mag je creativiteit laten spreken en jezelf uitdrukken door middel van je skills.

Urban gaat hand in hand met jongeren. Zij bepalen wat ‘in’ en wat ‘uit’ is. Dezelfde muziek die vorige week nog twintig keer op één dag beluisterd werd, kan deze week alweer onuitstaanbaar zijn. Het zijn niet de grote platenbazen die de regels maken, niet de verenigingen, maar de jongeren bepalen zelf waar zij hun aandacht aan besteden. Het is een cultuur die van de jongeren is en moet blijven.

Stichting Urban Culture Lab is er voor de jongeren. Met een sterke achtergrond in de urban cultuur weten wij wat er speelt en waar vraag naar is. Wij hebben de positieve effecten van urban cultuur van dichtbij gezien en meegemaakt en wensen dit zoveel mogelijk te verspreiden. Urban Culture is voor iedereen.